Naast ons persoonlijk zzp-startersadvies bieden we via deze pagina handige tips aan de startende zzp’er: een soort checklist om goed voorbereid van start te gaan. Deze checklist is op een aantal punten toegespitst op de civiel ingenieur die als zelfstandig ondernemer wil starten. Toch is deze informatie zeker toepasbaar voor elke startende zzp’er.
Het carrièreperspectief van de civiel ingenieur is op dit moment erg goed: er wordt flink geïnvesteerd in de openbare ruimte. Naast veel nieuwe civieltechnische projecten zijn er ook projecten die nodig zijn voor het benodigde onderhoud of de vervanging. Daardoor is de vraag naar civieltechnisch personeel groot. Steeds vaker zien we dat organisaties hun vacatures invullen met de inzet van flexibel personeel. Dat gebeurt op basis van een detacheringsovereenkomst of met de inzet van zzp’ers en freelancers. Dit biedt juist mooie kansen voor de civiel ingenieur! Als zelfstandig ondernemer is het bijvoorbeeld belangrijk dat je meerdere opdrachtgevers hebt. De projectmatige aanpak binnen de civiele techniek leent zich hier uitstekend voor. Je kunt telkens een nieuwe opdracht voor een andere opdrachtgever uitvoeren. Het is ook mogelijk om meerdere opdrachten voor verschillende opdrachtgevers tegelijk uit te voeren. Dit laatste is uiteraard een ideale situatie.
Wil je naast je huidige dienstbetrekking parttime-ondernemen? Dat kan natuurlijk ook. Met de zekerheid van je huidige baan kun je heel goed als zzp’er of freelancer een interim opdracht in de civiele techniek uitvoeren. Kortom: kansen genoeg en de mogelijkheden zijn legio. Denk je erover na om jezelf op zzp-basis te verhuren en wil je weten hoe? Lees dan vooral verder.
Een zzp’er of freelancer neemt op zelfstandige basis opdrachten aan voor een bepaalde tijd. Vaak kiest de startende ondernemer de eenmanszaak als officiële rechtsvorm vanwege de fiscale voordelen die deze rechtsvorm biedt. Zo kun je onder voorwaarden gebruik maken van startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Een eenmanszaak is heel snel op te richten en biedt meer fiscale voordelen ten opzichte van een besloten vennootschap. Daarom heeft de eenmanszaak vaak de voorkeur boven de besloten vennootschap bij startende ondernemers. Wordt het ondernemersrisico groter en is het fiscale voordeel van de eenmanszaak niet meer aanwezig, dan is de stap naar de besloten vennootschap logisch.
Meer informatie over de fiscale voordelen vind je onder andere op de site van Het Ondernemersplein. Je vindt hier ook de voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor de fiscale voordelen.
Waar je zeker rekening mee moet houden is de hoofdelijke aansprakelijkheid van de eigenaar, zowel zakelijk als privé. Let daarom op als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd of trouwplannen hebt. Jouw partner is namelijk ook aansprakelijk voor eventuele schulden en dat kan hem of haar ‘raken’. De regels ten aanzien van het huwelijksvermogensrecht zijn in 2018 veranderd. Meer informatie vind je op de site van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie: Samen Verder. We raden onze (startende) civieltechnische professionals overigens aan een beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.
Al jaren is het onderwerp schijnzelfstandigheid (of verkapt dienstverband) een hot item voor zzp’ers en freelancers. De overheid heeft tevergeefs diverse wetten ingevoerd om duidelijkheid te geven over de vraag of iemand echt een zelfstandig ondernemer is of eigenlijk ‘verkapt’ in dienst is.
Vanaf 1 mei 2016 geldt de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie). Omdat ook deze wet geen duidelijkheid brengt, is de handhaving op deze wet uitgesteld tot minimaal 1 januari 2021. Zzp’ers en freelancers hoeven tot 1 januari 2021 niet bang te zijn voor eventuele boetes, tenzij er sprake is van kwaadwillendheid. Momenteel werkt de overheid aan een nieuwe wet. Deze wet zal definitief duidelijkheid moeten bieden over de onderwerpen dienstbetrekking, (schijn)zelfstandigheid en gezagsverhouding. Wij volgen dit onderwerp voortdurend en passen onze site regelmatig aan op de laatste ontwikkelingen. Meer informatie vind je op de site van de Kamer van Koophandel.
Het is (nog steeds) niet zeker of de nieuwe wet op 1-1-2021 ingaat, daar waar Zipconomy in onderstaande artikel zelfs meldt dat de (nieuwe/concept) zzp-wetgeving wordt ingetrokken.
Zeker is wel dat dit najaar als pilot een webmodule wordt gelanceerd om vooraf te beoordelen of iemand daadwerkelijk zelfstandig ondernemer is. Schijnzelfstandigheid kan hiermee worden voorkomen. Deze module is meer bedoeld voor opdrachtgevers en niet voor zelfstandige professionals als opdrachtnemers. Is er geen sprake van dienstbetrekking, dan krijgt de opdrachtgever een opdrachtgeversverklaring. Met de resultaten die uit deze pilot-webmodule volgen, zal de regering weer nieuw beleid maken.
Onze quick-scan leert: er is nog veel onduidelijkheid en er zijn geen concrete stappen in het verduidelijken van de zelfstandigen-status. Wij blijven het onderwerp volgen en informeren je zodra er weer nieuws is.
Onderstaande links verwijzen je naar de laatste stand van zaken:
Op 10 december 2018 ontvingen wij van de Belastingdienst de definitieve beoordeling van onze Overeenkomst van Opdracht. Volgens deze beoordeling leidt het werken volgens deze overeenkomst tot ‘werken buiten dienstbetrekking’. De Belastingdienst heeft de beoordeling geregistreerd onder nummer: 90720188337410. Dit geeft -onder voorbehoud- zekerheid voor de opdrachtgever, opdrachtnemer en inlener. Deze positieve beoordeling is vijf jaar geldig.
Voordat je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel en aanmeldt bij de Belastingdienst raden wij je aan deze checklist door te lopen om te bepalen of je ondernemer bent. Soms is het niet eenvoudig om te bepalen of je ondernemer bent. Neem gerust contact met ons op. Dan nemen we samen jouw situatie door.
Zelfstandig ondernemers zijn niet verplicht een pensioen op te bouwen. Toch is het goed om in een vroeg stadium van je ondernemerschap na te denken over je oudedagsvoorziening. Zie ook de lijst met tips en aandachtspunten.
Een goede start is om vast te stellen bij welke pensioenfonds(en) je nu pensioen hebt opgebouwd. Dat kan via de site van Stichting Pensioenregister: www.mijnpensioenoverzicht.nl. Vervolgens beoordeel je wat voor jou een acceptabel pensioen is. Kortom: als je weet wat je op een gegeven moment hebt opgebouwd, weet je wat je nog nodig hebt om tot je gewenste pensioen te komen.
Verschillende organisaties bieden zzp’ers en freelancers de mogelijkheid een pensioen op te bouwen of een bestaand pensioen aan te vullen. Belangrijk aandachtspunt is hoeveel geld je per jaar kunt én fiscaal mag reserveren voor je pensioenopbouw. Met deze handige én onafhankelijke online rekentool bereken je zelf hoeveel geld je per maand opzij moet zetten voor je oudedagsvoorziening. Meer informatie vind je op de site van het NIBUD.
Er zijn natuurlijk meer manieren om je toekomstige inkomen te regelen. Denk bijvoorbeeld aan:
De fiscale en financiële situatie verschillen sterk per persoon. Verder zijn er enorm veel aanbieders van verschillende soorten pensioenproducten. Onze specialiteit en passie ligt bij de civiele techniek. Daarom kunnen (en mogen) wij geen uitgebreid financieel maatwerkadvies geven. Voor een goed persoonlijk advies verwijzen wij je naar een financieel adviesbureau.
Als je bij een pensioenfonds een klein pensioen hebt opgebouwd dan kun je onder voorwaarden een aanvraag indienen om dit potje af te kopen. Voor sommige pensioenfondsen is het namelijk te duur om voor een klein bedrag aan toekomstige pensioenuitkeringen, jarenlang dit ‘potje’ te beheren. Het is dan goedkoper om je pensioen nu af te kopen. Dat kan interessant zijn maar let op: afkoop van een klein pensioen zorgt (eenmalig) voor een hoger inkomen. Dit kan invloed hebben op de fiscale toeslagen die je eventueel ontvangt. Meer informatie lees je op de site van de AFM.
Via de site van het Ondernemingsplein kun je de gratis webinar bekijken over het starten als zzp’er. Houd er wel rekening mee dat de informatie over de wet DBA in deze webinar verouderd kan zijn.
Op internet is veel informatie te vinden over het starten van je eigen bedrijf. Voor jouw gemak hebben wij een selectie gemaakt van de sites die de meest relevante informatie bieden.
We zijn er gewoon eerlijk in: starten als zelfstandig ondernemer brengt meer met zich mee dan starten in loondienst. Je kunt je hierop echter goed voorbereiden. Wij helpen je daar graag bij! Onze kennis en persoonlijke ervaring op het gebied van zelfstandig ondernemerschap zijn jouw basis om veilig te starten en succesvol te zijn als zzp’er in de civiele techniek.
Wil je weten wat jouw kansen en mogelijkheden zijn om als zzp’er of freelancer te starten in de civiele techniek? Bel of mail ons voor een gratis en persoonlijk adviesgesprek: 072-8200333 of startersadvies@hetprojectbedrijf.nl. Meer informatie hierover vind je op de pagina zzp startersadvies civiele techniek.
Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt en aangevuld met nieuwe zzp-startersinformatie, aandachtspunten en zzp-tips. Heb jij tips of andere zaken die op deze pagina ontbreken? Geef ze gerust aan ons door. Bel of mail ons: 072-8200333 of info@hetprojectbedrijf.nl.